Lokaal nieuws woensdag 09 november 2022 Bron: Land van Anna

De Vloed(tuinen) in Land van Anna

De vloedtuin (oude naam de Vloed) aan de rand van Land van Anna hoort exclusief bij de 10 vrijstaande villa’s aan de Leij. De vloedtuin vangt het overtollige water op dat bij hevige regenval overstroomt vanuit de beek. De Vloed is ontstaan omdat men dit laaggelegen gebied vroeger onder water zette, de nabij gelegen watermolen aan de Watermolenstraat had stuwrecht. 

Oorspronkelijk stuwden drie sluizen in de winter het water van het riviertje de Leij op, waardoor het grasland onderliep. De watermolen lag in de huidige grote tuin van Huize Anna, vlakbij lagen twee bruggen. In een van de bruggen bevonden zich houten sluizen, voor de regeling van de waterstand. Het water stroomde van daar in het molenwiel dat met een kanaaltje naar de molen liep. Achter de molen lag het zogenaamde spuiwiel, van daaruit stroomde het water weer terug naar de Leij. 

In de winter was er volop water en daarom was de Vloed in trek om te schaatsen. Vroeger kwamen de schaatsers van heinde en verre hier naar toe. De Vloed heeft meerder Leenhouders gehad. Vlak na de eeuwwisseling, in 1903 werd de Vloed gesloten. De steenfabrikant Botermans uit Gilze kocht de Vloed in 1901 en liet het broekland draineren, verkavelen en verpachten. Zelfs de Leij liet hij verleggen. Later is de Vloed verkocht aan textielfabrikant Van Puijenbroek (Havep). Omdat de Leij vlak achter de toenmalige fabriek stroomde en de fabrikant wilde uitbreiden, werd de Leij weer terug verlegd en kanaliseerde het riviertje. 

Het Brabantslandschap heeft in 2021 de Leij weer in zijn oorspronkelijke loop teruggebracht en hiermee weer broekland gecreëerd. Het Brabantslandschap hanteert de naam ‘’de Vloederen’’. Het is een naam die op een oude kaart voor komt, de tekenaar die niet uit deze streek kwam en het dialect kende heeft de naam verkeert verstaan en per ongeluk foutief geschreven.

In Land van Anna wordt de vloedtuin privé natuur, de villa’s hebben door de bloemrijke vloedtuinen zeer diepe tuinen. Een vlonderpad brengt bewoners naar een privé vloedvlotje, een zwevend houten terras boven de vloedtuin, een fijne stilteplek aan het prachtige Beekdal. 

Lees meer over de villa's aan de Leij 

Meer weten over Land van Anna

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Goirle.

Aanmelden