Lokaal nieuws vrijdag 16 december 2022 Bron: Land van Anna

Te gast in de natuur, interview met de architect van Aan de Leij

Eerder interviewden we de architect van deelgebied Aan De Leij, dat grenst aan de Nieuwe Leij én Landgoed Gorp en Roovert. Nourdin Alou van Theo Verburg Architecten ontwierp hier tien vrijstaande villa’s en een bijzonder appartementengebouw Leijzicht. De villa’s en appartementen die hij voor Land van Anna heeft ontworpen, staan op een bijzondere plek: aan de Nieuwe Leij met daarachter het Landgoed Gorp en Roovert. Het levert een uitzicht op dat gedurende de seizoenen voortdurend verandert en nooit verveelt. “Je woont hier bijna ín de natuur”, zegt Nourdin. 

Het uitzicht is volgens hem leidend geweest bij het ontwerpen van de woningen. Nourdin: “Binnen moet je voortdurend het gevoel hebben dat je in een bijzonder gebied woont. De vrijstaande villa’s en de appartementen Leijzicht zijn daarom allemaal gericht op het landschap. Zo hebben de villa’s een woonkamer van maar liefst 12 meter breed. Hierdoor ontstaat echt een venster gericht op de natuur. Ook vanuit de appartementen heb je een prachtig uitzicht. Door het vele glas zijn de woningen heel transparant en geniet je optimaal van het uitzicht.” Het ontwerpen van woningen die zo dichtbij de natuur staan, geeft een architect een grote verantwoordelijkheid, vindt Nourdin. 

“De woningen zijn te gast op die locatie; de natuur moet er geen last van hebben. Door veel ruimte te houden tussen de villa’s is de bebouwing niet te prominent aanwezig. Bij het appartementengebouw sluit de horizontale geleding mooi aan bij de horizontale lijnen van het landschap. Ook hier voorkomen we dat het geheel te zwaar wordt. De verschillende balkons verspringen ten opzichte van elkaar waardoor er een mooi, afwisselend lijnenspel ontstaat. Verder hebben we voor materialen gekozen die passen in deze omgeving. Zowel bij de villa’s als bij de appartementen maken we veelvuldig gebruik van hout en natuursteen.” 

Natuur vrij spel 
Op zo’n bijzondere plek wil je als bewoner natuurlijk zoveel mogelijk genieten van buiten. De appartementen hebben daarom ruime balkons, de villa’s beschikken rondom over een tuin. Bijzonder aan deze woningen is verder dat ze aan de vloedtuin liggen. Nourdin: “De voortuinen van de villa’s zijn heel diep en gaan over in dit gemeenschappelijke gebied. Bij hevige regenval stroomt de Nieuwe Leij over en staat de vloedtuin onder water. Het is de bedoeling dat de natuur hier vrij spel heeft. Houten vlonders die als het ware boven de gezamenlijke tuin zweven, geven de bewoners toegang tot het gebied. Hier heb je helemaal het gevoel dat je te gast bent in het landschap.” 

Vrije indeling 
Bewoners van de villa’s hebben de mogelijkheid om hun woning naar eigen inzicht in te delen. De plattegronden hebben een vaste kern met woonkamer en keuken. Daaromheen bevinden  zich vrije ruimtes. Bewoners kunnen hierdoor op de begane  grond bijvoorbeeld een slaapkamer of studeerkamer creëren. Ook andere indelingen zijn mogelijk.

Op de foto rechts architect Nourdin Alou. 

Meer weten over Land van Anna

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Goirle.

Aanmelden