Actueel

Nieuws

Te gast in de natuur, interview met de architect van Aan de Leij Lokaal nieuws vrijdag 16 december 2022

Te gast in de natuur, interview met de architect van Aan de Leij

Eerder interviewden we de architect van deelgebied Aan De Leij, dat grenst aan de Nieuwe Leij én Landgoed Gorp en Roovert. Nourdin Alou van Theo Verburg Architecten ontwierp hier tien vrijstaande villa’s en een bijzonder appartementengebouw Leijzicht. De villa’s en appartementen die hij voor Land van Anna heeft ontworpen, staan op een bijzondere plek: aan de Nieuwe Leij met daarachter het Landgoed Gorp en Roovert. Het levert een uitzicht op dat gedurende de seizoenen voortdurend verandert en nooit verveelt. “Je woont hier bijna ín de natuur”, zegt Nourdin. 

Het uitzicht is volgens hem leidend geweest bij het ontwerpen van de woningen. Nourdin: “Binnen moet je voortdurend het gevoel hebben dat je in een bijzonder gebied woont. De vrijstaande villa’s en de appartementen Leijzicht zijn daarom allemaal gericht op het landschap. Zo hebben de villa’s een woonkamer van maar liefst 12 meter breed. Hierdoor ontstaat echt een venster gericht op de natuur. Ook vanuit de appartementen heb je een prachtig uitzicht. Door het vele glas zijn de woningen heel transparant en geniet je optimaal van het uitzicht.” Het ontwerpen van woningen die zo dichtbij de natuur staan, geeft een architect een grote verantwoordelijkheid, vindt Nourdin. 

“De woningen zijn te gast op die locatie; de natuur moet er geen last van hebben. Door veel ruimte te houden tussen de villa’s is de bebouwing niet te prominent aanwezig. Bij het appartementengebouw sluit de horizontale geleding mooi aan bij de horizontale lijnen van het landschap. Ook hier voorkomen we dat het geheel te zwaar wordt. De verschillende balkons verspringen ten opzichte van elkaar waardoor er een mooi, afwisselend lijnenspel ontstaat. Verder hebben we voor materialen gekozen die passen in deze omgeving. Zowel bij de villa’s als bij de appartementen maken we veelvuldig gebruik van hout en natuursteen.” 

Natuur vrij spel 
Op zo’n bijzondere plek wil je als bewoner natuurlijk zoveel mogelijk genieten van buiten. De appartementen hebben daarom ruime balkons, de villa’s beschikken rondom over een tuin. Bijzonder aan deze woningen is verder dat ze aan de vloedtuin liggen. Nourdin: “De voortuinen van de villa’s zijn heel diep en gaan over in dit gemeenschappelijke gebied. Bij hevige regenval stroomt de Nieuwe Leij over en staat de vloedtuin onder water. Het is de bedoeling dat de natuur hier vrij spel heeft. Houten vlonders die als het ware boven de gezamenlijke tuin zweven, geven de bewoners toegang tot het gebied. Hier heb je helemaal het gevoel dat je te gast bent in het landschap.” 

Vrije indeling 
Bewoners van de villa’s hebben de mogelijkheid om hun woning naar eigen inzicht in te delen. De plattegronden hebben een vaste kern met woonkamer en keuken. Daaromheen bevinden  zich vrije ruimtes. Bewoners kunnen hierdoor op de begane  grond bijvoorbeeld een slaapkamer of studeerkamer creëren. Ook andere indelingen zijn mogelijk.

Op de foto rechts architect Nourdin Alou. 

De Vloed(tuinen) in Land van Anna Lokaal nieuws woensdag 09 november 2022

De Vloed(tuinen) in Land van Anna

De vloedtuin (oude naam de Vloed) aan de rand van Land van Anna hoort exclusief bij de 10 vrijstaande villa’s aan de Leij. De vloedtuin vangt het overtollige water op dat bij hevige regenval overstroomt vanuit de beek. De Vloed is ontstaan omdat men dit laaggelegen gebied vroeger onder water zette, de nabij gelegen watermolen aan de Watermolenstraat had stuwrecht. 

Oorspronkelijk stuwden drie sluizen in de winter het water van het riviertje de Leij op, waardoor het grasland onderliep. De watermolen lag in de huidige grote tuin van Huize Anna, vlakbij lagen twee bruggen. In een van de bruggen bevonden zich houten sluizen, voor de regeling van de waterstand. Het water stroomde van daar in het molenwiel dat met een kanaaltje naar de molen liep. Achter de molen lag het zogenaamde spuiwiel, van daaruit stroomde het water weer terug naar de Leij. 

In de winter was er volop water en daarom was de Vloed in trek om te schaatsen. Vroeger kwamen de schaatsers van heinde en verre hier naar toe. De Vloed heeft meerder Leenhouders gehad. Vlak na de eeuwwisseling, in 1903 werd de Vloed gesloten. De steenfabrikant Botermans uit Gilze kocht de Vloed in 1901 en liet het broekland draineren, verkavelen en verpachten. Zelfs de Leij liet hij verleggen. Later is de Vloed verkocht aan textielfabrikant Van Puijenbroek (Havep). Omdat de Leij vlak achter de toenmalige fabriek stroomde en de fabrikant wilde uitbreiden, werd de Leij weer terug verlegd en kanaliseerde het riviertje. 

Het Brabantslandschap heeft in 2021 de Leij weer in zijn oorspronkelijke loop teruggebracht en hiermee weer broekland gecreëerd. Het Brabantslandschap hanteert de naam ‘’de Vloederen’’. Het is een naam die op een oude kaart voor komt, de tekenaar die niet uit deze streek kwam en het dialect kende heeft de naam verkeert verstaan en per ongeluk foutief geschreven.

In Land van Anna wordt de vloedtuin privé natuur, de villa’s hebben door de bloemrijke vloedtuinen zeer diepe tuinen. Een vlonderpad brengt bewoners naar een privé vloedvlotje, een zwevend houten terras boven de vloedtuin, een fijne stilteplek aan het prachtige Beekdal. 

Lees meer over de villa's aan de Leij 

Video Land van Anna live Lokaal nieuws dinsdag 25 oktober 2022

Video Land van Anna live

Onlangs heeft onze videoleverancier op en rondom de nieuwe wijk Land van Anna opnamen gemaakt. Van de oude fabrieksmonumenten, het Beekdal, Landgoep Gorp en Roovert en Goirle centrum tot aan de mooie plekjes in Tilburg. In een gebiedsvideo zijn de live beelden gecombineerd met 3D.

Bekijk op je gemak de beelden van de nieuwe woonwijk inclusief de 3D-animaties van de exclusieve villa's aan de vloedtuin en luxe appartementen in deelgebied Aan de Leij. Houd je meer van het dorpse buurtje, bekijk dan de twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen in deelgebied In de Velden. Ga je voor stoer en industrieel dan zijn de herenhuizen en rijwoningen in deelgebied Rondom de Fabriek echt iets voor jou.

De VIDEO LAND VAN ANNA zorgt voor een mooie beleving van jouw nieuwe (t)huis. De nieuwe woonwijk wordt met klimaatbestendige oplossingen die aansluiten op het aangrenzende Beekdal niet alleen heel duurzaam en energiezuinig, maar ook toekomstbestendig.

 

Veel kijkplezier!

 

 

Reserveringsovereenkomst CPO Initiatief getekend Lokaal nieuws dinsdag 25 oktober 2022

Reserveringsovereenkomst CPO Initiatief getekend

Onlangs hebben Wilma Wonen, CRA Vastgoed en CPO Vereniging Voor Elkaar met Elkaar een reserveringsovereenkomst getekend voor de ontwikkeling van het voormalige hoofdkantoor van Havep aan de Bergstraat in Goirle. De vereniging gaat met steun van KilimanjaroWonen minimaal 11 koopappartementen met gemeenschappelijke ruimte en tuin bouwen.  

Een mooi duurzaam project op loopafstand van het centrum van Goirle. De bijzondere en kenmerkende stijlelementen in het voormalige kantoorpand van Havep, dat dateert van begin 20e eeuw worden zo veel mogelijk behouden in het plan.
 

Inloop op zaterdag 29 oktober
Heb je interesse in het CPO-initiatief dan kun je op zaterdag 29 oktober tussen 14.00 en 16.30 uur een bezoek brengen aan de sales gallery op de locatie aan de Bergstraat 50 (1e verdieping / geen lift aanwezig). Je proeft de sfeer van het gebouw, je kunt de plantekeningen bekijken -  hoe het gaat worden - en je krijgt informatie over de woonvisie van de initiatiefnemers.

Lees hier meer over het CPO-iniatief. 

Sales Gallery Land van Anna geopend Lokaal nieuws zondag 23 oktober 2022

Sales Gallery Land van Anna geopend

Dé perfecte manier om Land van Anna te ontdekken is kennis maken met onze unieke locatie. Dat kan in de nieuwe sales gallery die onlangs is geopend. Hier kom je alles te weten over het plan en het woningaanbod. De gallery bevindt zich op de locatie in het oude hoofdkantoor van HAVEP aan de Bergstraat 50 (1e verdieping, er is geen lift aanwezig) in Goirle en is elke vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur geopend.  

Ook is het mogelijk het omliggende (natuur)gebied en de locatie langs het Beekdal en de Nieuwe Leij te bezoeken. De Watermolenstraat is wegens werkzaamheden tijdelijk afgesloten. Het Beekdal en Landgoed Gorp en Roovert zijn op dit moment wandelend of met de fiets te bereiken via het Kerklaantje. Naar verwachting is de Watermolenstraat in de 2e week van november weer open. 

De makelaars geven in de sales gallery uitgebreide informatie over de woningen in de deelgebieden Aan de Leij, In de Velden en Rondom de Fabriek. Je kunt ter plekke de situatietekening, een wandgrote ''vogelvlucht impressie'' van de nieuwe wijk en tevens is de maquette van appartementengebouw Leijzicht bezichtigen. 

Bekijk hier de actuele openingstijden. 

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Goirle.

Aanmelden